gaziantep escort
Bugun...


Hayati Alkış

facebook-paylas
Baba Evlat İlişkileri!
Tarih: 19-06-2022 11:53:00 Güncelleme: 19-06-2022 11:56:00


Babalar Günü yaklaşırken aile içinde babaların hak ve sorumluluklarını da ele almak gerekiyor. Araştırmalara göre baba ve çocuk arasındaki kurulan bağın kalitesi çocuğun gelişiminde çok önem taşımakta….
Bir erkek için duygusal açıdan alabileceği hiçbir ödül, çocuklarını doğdukları andan, bağımsız yaşayabilecekleri çağa kadar gereğince yetiştirebilmek gibi doyurucu olamaz. İyi baba olmak; sevgi, deneyim, sabır ve bilgilenme işidir.
Yapılan araştırmalar baba evlat ilişkisinin çocuğun bilişsel gelişimi ve okul başarısını büyük ölçüde etkilediğini vurgulamakta, babasıyla yakın ve nitelikli bir ilişkiye sahip olan çocukların okul başarılarıyla, bilimsel gelişimlerinin olumlu açıdan etkilendiği belirtilmektedir.
Ülkemizde baba, genellikle ya çok çalıştığı ya da çok yorgun olduğu için onlarla ilgilenememekte... Babanın yokluğu ya da ilgisizliği çocuğun kişilik yapısını ruh ve beden sağlığını büyük ölçüde etkileyebilir ve bazı uyum ve davranış bozukluklarının nedeni olabilir.
Çocuğun yaşı kaç olursa olsun anne babanın sevgisine ihtiyacı vardır. Baba çocuk için sürekli “meşgul ve yorgun” olan bir kişi olmamalıdır. Çocuk istediğinde babaya ulaşabilmeli, baba eve geldiğinde yorgunluğunu çocuklarıyla birlikte çıkarabilmenin yollarını denemelidir.
Babanın çocuğa model olması çocuğun dürüst olma, yalan söylememe, başkalarının hakkına saygılı olma, kurallara uyma gibi kişilik değerlerinin gelişimini etkilemektedir; çünkü onun tavır ve davranışları çocuğun sınırlarının nerede başlayacağını belirleyecektir.
Babanın çocuğunu övmesi, onun olumlu özelliklerinden söz etmesi çocuk için son derece önemlidir. Ancak övgü gerçekten hak edilmiş ve samimi olmalıdır.
Araştırmalar, yaramaz, üzgün ya da kontrolünü kaybeden çocukların davranışları karşısında sakin bir şekilde davranan babanın erkek çocuklarının daha az saldırgan olduğunu, kız çocuklarının ise arkadaşları ile daha az sorun yaşadığını göstermektedir.
Öncelikle babanın kendi duygularını ve beden dilini, özellikle ellerini kontrol altına alması çok önemlidir. Çocuğuna bağıran, döven, vuran ya da bir eşyaya zarar veren babalar aslında disiplin vermekte başarısız olup sadece kötü davranışın modeli haline gelir. Çünkü kontrolü kaybettiklerinde çocuklarının saygısını da kaybederler.
Baba olmak demek çocukla arkadaş olmak demek değildir. Çocuğun kendini güvende hissedebilmesi için sınırlara da ihtiyacı vardır. İstenmeyen söylemleri ya da davranışları olduğunda ona fiziksel ya da duygusal şiddet uygulamadan ancak kararlı ve tutarlı bir şekilde, anne ile ortak bir tutumla sınır koyması gerekmektedir.
* * *
İyi baba olmak mı istiyorsunuz?
Çocuklarınızla birlikte zaman geçirin: Çocuklar çok hızlı büyürler, şimdi kaçırdığınız fırsatlar ve birlikte yapamadıklarınız hem şimdi hem de ilerleyen zamanlarda çok şeyi de beraberinde götürecektir.
Onu dinlediğinizi hissetmesini sağlayın: Özellikle ülkemizde çocuklar ile babanın arasında köprü kurmaya çalışan kişiler annelerdir. Bu yüzden babalar çocuğun yaşadığı problemleri ya da yaptığı davranışları anneden öğrenirler. Çocuklarınızın düşüncelerini veya problemlerini dinleyin ve bunun için zaman yaratın.
Sevgi ile disiplin verin: Her çocuğun rehberliğe, disipline ve sınıra ihtiyacı vardır. Asla cezalara değil. Açık, net, tutarlı ve sakin şekilde sınır koyan babaların çocukları, nerede ne zaman durmaları gerektiğini bilir, sevilen biri ve güvende olduklarını hissederler.
Rol model olun: Babaları ile birlikte vakit geçirerek büyüyen kız çocukları erkekler tarafından saygı görmenin anlamını bilir ve gelecekteki eşlerini de bu şekilde seçerler. Erkek çocukları ise, hayatta en önemli üç şeyi yani dürüstlüğü, alçakgönüllülüğü ve sorumluk sahibi olmayı babalarından öğrenirler.
Ölüm döşeğinde olan hiç kimsenin keşke işime biraz daha fazla zaman ayırabilseydim dediği duyulmamıştır ve unutulmasın ki çocukluk, kapısı bir daha hiç açılmamak üzere hızla kapanır.
“Senin oğlun/kızın olmaktan gurur duyuyorum” diyebilen evlatlara sahip olmak ne güzel…
Babalar gününüz kutlu olsun!


Bu yazı 6281 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
Henüz anket oluşturulmamış.
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI