gaziantep escort
Bugun...


Hayati Alkış

facebook-paylas
Vergi Cennetleri!
Tarih: 04-09-2022 10:20:00 Güncelleme: 04-09-2022 10:23:00


Türk Dil Kurumu sözlüğünde rüşvet, “yaptırılmak istenen bir işte, yasa dışı kolaylık ve çabukluk temini için, bir kimseye mal veya para olarak çıkar sağlanması” olarak tanımlanmış.
Sezgin Baran Korkmaz (SBK) canlı yayında bir gazetecinin kendisinden üst makamlara verilmek üzere 10 milyon avro rüşvet istediğini anlatırken, aynı zamanda her yıl, İstanbul başta olmak üzere, Türkiye'de aralarında bazı emniyet mensuplarının da bulunduğu bazı kamu görevlilerine milyonlarca liralık hediye adı altında rüşvet dağıttığını ileri sürmüştü.
Kısaca, ülkede yolsuzluk iddialarıyla ilgili haberlerin ardı arkası kesilmediği gibi Mafya lideri Sedat Peker'in açıklamalarıyla bu iddialar daha da çeşitlenip yaygınlaşıyor. Kuşkusuz yolsuzlukların bir ayağı devlet ya da bürokrasi ve siyaset olduğundan, bu durum beraberinde büyük rüşvet iddialarını da gündeme getiriyor.
Diğer taraftan, milyonlarca dolar yolsuzluklar kazanında pişirilirken, bunlardan bir kısmının mafya ilişkileri aracılığıyla kamu adına görev yapanlarla paylaşılmasının ağır bir suç olduğunun da altını çizmek gerekiyor. Çünkü, yasalarımıza göre, ülkemizde rüşvet alıp vermek ciddi bir suç ve karşılığı hapis cezası.
Öyle bir duruma düştük ki, aslında tam tersi olması gerekiyor ama bir taraftan mafya lideri Peker suçlamalarıyla onları kovalarken, devletin çeşitli kademelerinde yer alan bazı kişiler yurt dışına kaçmaya çalışıyor. İddiaların birçoğu hakkında yayın yasağı getiriliyor.
Yolsuzluk ve rüşvet iddialarıyla ilgili soruşturma açması beklenen Cumhuriyet Savcıları ise sessiz kalmayı daha akla yakın bulurken, benimsenen bu sessizlik yargının bağımsızlığını da tartışılır hale getiriyor.
Hatırlayalım, 2013 yılında 17-25 Aralık sürecinde dört bakanın istifasıyla sonuçlanan yolsuzluk ve rüşvet iddiaları ayakkabı kutularına ve evdeki para sayma makinesine sığmamış, ortalığa saçılmıştı.
Bizler bu sorunun yanıtına kafa yorarken, AKP iktidarlarının son 19 yıldır uyguladığı ekonomik stratejiye uygun olarak, ülkeyi büyük sermaye ve servet sahipleri, büyük müteahhitler ve rantiye grupları için adeta bir cennete çevirdiğini de unutmamak gerekiyor.
* * *
Büyük çaptaki yolsuzluklar, kara para ve rüşvet üçgenindeki operasyon mekanlarının başında vergi cennetleri geliyor.
Diğer taraftan, bir süredir dünyada vergi cennetleri uygulamasına karşı önlemler alınırken, bizde siyasal iktidar, hala bu cennetlerin listesini yayınlamadığı için Türkiye ile vergi cennetleri arasındaki para trafiği akmaya devam ediyor.
Vergi cennetlerinde Türkiye Cumhuriyeti (T.C.) vatandaşı süper zenginlerin tuttukları paranın miktarı dudak uçurtuyor. Yurt dışı kaynaklı bilimsel bir araştırmaya göre, T.C. Vatandaşı bireylerin ve Türkiye'de yerleşik şirketlerin yurt dışında tuttukları servetlerin tutarı, ülke milli gelirinin beşte biri büyüklüğüne erişmiş; bu rakamın en az 200 milyar dolar olduğu ileri sürülüyor.
Çok zenginlerin bazıları, servetlerinin bir kısmını vergi ve diğer kaygılardan ötürü bu "vergi cennetleri" olarak bilinen, vergisiz ve servet sahipleri hakkında hiçbir bilgi verilmeyen "güvenli" bölgelerde tutuyorlar.
Büyük servetlerin, bu yolsuzluğa bulaşmış politikacıların ve bürokratların rüşvet yoluyla elde ettikleri servetlerini yurt dışına kaçırmaları, servetlerin bir kısmının uyuşturucu ve silah kaçakçılığı başta olmak üzere yasa dışı yollarla elde ediliyor olması gibi faktörler ile birlikte dikkate alınması gerekiyor.
* * *
Evde babalar, okulda müdür, sınıfta öğretmen lider konumundadır. Başka ortamlarda da her zaman için bir lider veya yönetici bulunur. Onların hal ve hareketleri, davranışları huyları idare ettikleri kişileri de etkileyecektir. Eğer liderler iyi olursa, idaresi altındakiler de iyi olacaktır. Yöneticiler olumsuz davranışlar sergilerlerse, bu davranışlar onların yönettiği kişilerde de görülecektir.
Herhangi bir kuruma, mesleğe ve ülkeye, yönetici seçilecekse, hak edenler seçilmeli, toplumu bozacak, onları yanlış yönlendirecek kişilerden uzak durulmalıdır.


Bu yazı 5367 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
Henüz anket oluşturulmamış.
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI