gaziantep escort
Bugun...


Hayati Alkış

facebook-paylas
Kim Bunlar?
Tarih: 11-12-2022 22:16:00 Güncelleme: 11-12-2022 22:19:00


Yaşadığımız çağda demokrasinin sağlıklı işlemesi biri merkez sağ, diğeri merkez sol iki ana damarın güçlü olmasına bağlıdır. Bütün demokrasilerde dengeler bu şekilde kurulur.
CHP’nin, geçmişteki “devletçilik” siyasetiyle bağdaşmayan ve piyasa ekonomisini yansıtan “İkinci Yüzyıla Çağrı” açılımı da bu mantığa uyarlanmış bir yöneliştir…
Kılıçdaroğlu’nun “Vizyon” toplantısındaki açış konuşmasında “Tek adam rejimi bitsin; ancak, yerine bir sistem, çalışan yeni bir sistem gelsin” sözünün altında yatan anlam böyle değerlendirilmelidir. Uzmanlar kadrosu olarak “70 değerli isim” vurgusu da artık siyasetimizde karizmanın yetmediğini, uzmanlığın, liyakatin önemini yansıtan önemli bir veridir.
* * *
Yazılarını takdir ve ilgiyle okuduğumuz Hukukçu yazar Taha Akyol’un köşe yazısında yaptığı değerlendirmede olduğu gibi, “CHP’nin yeni ekonomi danışmanlarından Daron Acemoğlu dünya çapında görüşlerine değer verilen saygın bir iktisatçıdır. Hakan Kara, Refet Gürkaynak ve Ufuk Akçiğit eserleriyle ve görevleriyle liyakatlerini herkese kabul ettirmiş iktisatçılardır. Hacer Foggo ise Türkiye’de yoksulluk hakkında ilk bilgi kaynağıdır. CHP’den beklenen, bu isimleri İYİ Parti ve masaya dahil olan diğer 4 Parti kadrosundaki uzmanlarla bir araya getirip, ana hatlarda uzlaşarak mükemmel bir ekonomik program hazırlamalarıdır.”
* * *
Toplantıda dile getirilen ana başlıklar, hedeflere ulaşmak için kurulan ekibin kamuoyuna tanıtımı amacı taşıyordu. Kemal Bey’in dışında hem Faik Öztrak hem Selin Sayek Böke ve Hacer Foggo CHP’nin seçim ve iktidar vaatlerini net ifadelerle anlattılar. Daron Acemoğlu konuşmasında kaynakların ranta gitmesini, eğitimli işgücü yetiştirmenin ihmal edilmesini eleştirdi. Bu yüzden Türkiye’nin “verimsiz büyüme” çıkmazında olduğundan söz etti.
Ana vurgular, zenginleşmeye ve zenginliğin paylaşılmasına, yoksulluğun kesinlikle yok edilmesine, annelere, kadınlara, çocukların eğitimine, aile destek paketlerine, ekonomiyi ileri teknolojilere dönüştürmeye verildiği görüldü. Endüstriyel devrim ve yeşil ekonomi ve gıda ve enerji güvenliği, özellikle ön plana çıktı.
* * *
CHP lideri dışında simültane tercümeyi dinlemek için kimseye kulaklık verilmemiş; bunun yanlış bir uygulama olarak gördüğümüzü belirtmeden geçemiyoruz. Ancak hemen belirtelim Jeremy Rifkin'in konuşma içeriği mükemmeldi. Keşke Başdanışman mevkii verilmiş bir uzman olarak sayın Rifkin ne yapıp edilerek toplantı salonunda bizzat yer alabilseydi.
Sanki bir hastaya konsültasyon yaparcasına, hepsi ayrı ayrı noktalardan Türkiye ekonomisinin durumunu masaya yatırdı ve sorunu tüm açıklığıyla gözler önüne serdi. Kamunun verileri ile dünya verilerini yan yana getirilip ekonominin içine girdiği açmaz çok net gösterildi.
* * *
Önemli olan bundan sonra, bu programı daha anlaşılır daha kısa bir dille ülke çapında yaymak ve tüm ülkeyi bir büyük kongre meydanına dönüştürmek olacaktır.
Bu pek kolay değil tabii ki! sokakta, fabrikalarda, alanlarda ve evlerde bıkmadan usanmadan yoğun bir çaba gerekiyor. Özellikle kadınlara ve gençlere yönelen büyük bir “aydınlatma” faaliyeti ülkenin her köşesinde ses olup yankılanmalıdır. Dağlar taşlar belli slogan ifadelerle donatılmalı, tıpkı bir zamanlar rahmetli Bülent Ecevit için oluşturulan “Karaoğlan” simgesi gibi gönüllere işlenmelidir.
* * *
Bu arada aklımıza gelmişken ekleyelim; CHP’nin vizyon belgesi ile sunumundan çok daha zor ve önemli olan, toplumun büyük kesimlerinde bu hedeflere altılı masa birlikteliği içinde ulaşılabileceği, ekonomik kalkınma sağlanabileceği inancı üretmektir. Masadaki diğer 5 parti olayı aynı sıcaklıkta karşılamaz ve “her koyun kendi bacağından asılır!” misali CHP’yi kendi başına bırakma yolunu seçerse, büyük iddialarla sunulan “vizyon programı” ölü doğan bebekten öteye geçemez.
Kılıçdaroğlu’nun konuşmasında adlarını andığı uzmanlar için “Şampiyonlar ligi oyuncularını kadromuza getiriyoruz. Bunlar birer Ronaldo ve Messi. Epistemolojik kopuşlar sizin olsun biz dünya ile rekabet edeceğiz.” benzetmesinin hiçbir anlamı kalmaz


Bu yazı 5161 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
Henüz anket oluşturulmamış.
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI