gaziantep escort
Bugun...




facebook-paylas
NENE HATUN
Tarih: 23-05-2021 06:03:00 Güncelleme: 23-05-2021 06:09:00


Değerli okurlarım bugün sizlere kurtulus savaşımızın kahraman kadınlarından NENE  hatunu anlatacağım.Tarihcesi akademik bir makaleden alıntıdır.
 
Yurdumuzun kurtuluşunda büyük hizmetleri olan değerli aziz kutsal insan NENE HATUN ve önderimiz GAZI MUSTAFA KEMAL VE daha ismini sayamadığımız nice silah arkadaşı ve tüm kurtulus şehitlerimizi rahmetle minnetle, şükranla aniyoruz.Bu aziz ve kutsal şehitlerimizin ruhları sadolsun.
 
 
Nene Hatun 1270 (1857'de) Erzurum'un Çeperli köyünde dünyaya geldi. ... 93 Harbi sırasında Erzurum'da Aziziye savunmasına katılan, Rus işgaline karşı Erzurum'daki halk direnişinin simgesi hâline gelmiş Türk kadın kahraman. Aziziye savunması sırasında 20 yaşında olan Nene Hatun, köyünden Mehmet Efendi ile evlidir.
Nene Hatun Evladım anasız büyür de vatansız büyüyemez." Der ve çocuklarını ailesine  teslim eder savaşa katılır.
Nene Hatun ve ailesi savaştan sonra Erzurum'a yerleşti. ... tedavi gördüğü Erzurum Numune Hastanesi 'nde 22 Mayıs 1955 günü 98 yaşında hayatını  kaybetti.
Nene Hatun. Rus işgaline karşı Türk direnişinin bir sembolü haline gelen Nene Hatun, 22 Mayıs 1955 tarihinde 98 yaşında hayatını kaybetmiştir.
 
 
98 yıl Erzurum'da yaşadıktan sonra yine Erzurum'da, zatürre hastalığından hayata vedâ etti. Ölümünden üç ay önce Türk Kadınlar Birliği tarafından yılın annesi  unvanına laik görüldü.
 
Anadolunun kurtuluşunda örnek bir kadın olarak şanlı tarihimizde yerini almıştır ve herkes kağnısıyla cepheye cephane taşıdığını bilir.ve kocabas öyküsünu ders kitaplarımızda görmusuzdur.
 
KAGNI  TEKER
Bir-kac tahta parçası
Bir avuç paslı çivi 
Birde demir halka
Döner durur gider hakka
Neolur dön teker
Beni buralarda bir basima
Koyma teker.
 
Bu bize haktan ilahi emir
Toprak ana kan kızıl
Gökkubbe demir
Basmasın toprağıma
Gafille ,rezil
Neolur dön teker
Beni buralarda bir başıma 
Koyma teker.
 
Diyerek kanısını canından çok seven kahraman ruhlu yüce insan cepheye geç kalmamak içi canla ,başla yürüyordu toprak yollar toz,duman demeden.Ama biliyordu onu bekleyenler var cephede.
 
Onun bu ornek davranışı dalga,dalga yayıldı anadoluya kadın, kız  düştü yollara elleri kınalı ama yürekleri mangal gibi bizim kahraman kadınlarımız. 
 
Bunu gören MUSTAFA  KEMAL ATATÜRK  kadının gücüne  inandığı  için   bu ülkeyi kurtaran kadın yonetmesinide bilir dedi seçme seçilme hakkı verdi
 
RUHUNUZ ŞAD OLSUN AZIZ ŞEHITLERIM


Bu yazı 2881 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
Henüz anket oluşturulmamış.
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI