gaziantep escort
Bugun...


Yusuf Gürsucu

facebook-paylas
Bayramiç Ziraat Odası ile Cengiz Holding kol kola
Tarih: 22-11-2023 14:21:00 Güncelleme: 22-11-2023 14:23:00


Cengiz Holding’e bağlı Truva Bakır Maden İşletmeleri AŞ. Yön. Kur. Başkanı Kazım Cengiz’in, Bayramiç Ziraat Odası’na drone hediye etmesi ve bölge çiftçisinin, üreticisinin hep yanında olacaklarını belirtmesi trajikomik bir durumu ortaya çıkardı. Madencilik Türkiye Dergisi’nde yer alan haberde, Bayramiç Ziraat Odası Başkanı Mesut Şen’in, “Odamız üyelerinin hizmetine verilen dronu hibe eden Kazım Cengiz’e teşekkür ederiz” sözleri dikkat çekti. Truva Bakır’ın Halkla İlişkiler Uzmanı M. Naci Tülek’in hibe toplantısına katılması ise şirketin bölgede tarım arazilerini yerle bir edip çiftçilerin kullandığı sulama göletinin DSİ tarafından şirketin kullanımına bırakılmasını Ziraat Odası’nın desteklediğini açığa çıkarırken, halka ve çiftçiye karşı ortak algı operasyonu gerçekleştirildi.

Cengiz’in hedefi Kazdağları

Türkiye’nin dört bir yanında hiç hız kesmeden madenler ve maden işletmeleri açmaya devam eden Cengiz Holding’e iktidarın desteği ise sınırsız seviyede sürüyor. Dünyanın en önemli ekeolojik alanlarından biri olan Kaz Dağları’nın yüzde 79’unu maden sahası olarak belirleyen iktidarın sınırsız destek verdiği Cengiz Holding, Çanakkale’nin Bayramiç ilçe coğrafyasını mesken tutmuş durumda. Kaz Dağları’nda Kanadalı Alamos Gold şirketinin altın madeni girişimiyle 350 bine yakın ağaç katledilmişti. Bayramiç ve Çan ilçe coğrafyalarını içeren bölgede bulunan Halilağa köyünde tüm su varlığına el koyarak altın ve bakır madeni sürecini işletmekte. Bayramiç’te bir girişim daha başlatan Cengiz Holding, Kaz Dağları sınırları içerisinde yer alan Yanıklar köyünde feldspat ocağı açmak için adım attı.

Kocabaş Çayı Cengiz’e tahsis

Bölge halkının itirazları sonucu mahkeme kararıyla iptal edilen Halilağa Madeni’ne ikinci kez ÇED başvurusu yapıldı ve valilik tarafından ÇED olumlu kararı verildi. Cengiz Holding, Halilağa’da 200 metre derinliğinde ölüm çukurları açacak, 3 köyü haritadan silecek ve kimyasal zehirlerle yakınındaki diğer köyleri de yaşanmaz hale getirecek, su kaynaklarına el koyacak. Şirket, DSİ ile imzaladığı protokol kapsamında maden için gereken suyu temin etmek amacıyla iki gölet inşa etmek isterken, göletlerin suyu şişe bölgeye hayat veren Kocabaş Çayı’ndan karşılanacak. ÇED kararı sonrası şirketin bölgede ağaç katliamına başlaması ise bölge halkını ayağa kaldırdı.

Yanıklar köyüne feldspat

Kaz Dağları sınırları içerisinde yer alan Çanakkale’nin Bayramiç ilçesi Yanıklar köyünde Cengiz Holding’in feldspat ocağı girişimi devam ediyor. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na sunulan proje tanıtım dosyasında yer alan bilgilere göre, 605 hektarlık ruhsat alanına sahip proje ile tamamı orman olan bölgeyi tıraşlayacak, ardından cevheri çıkarmak için ayda bir kez patlatma yapacak. İlk adımda ağaç kesimine başlayacağını belirten şirketin kesilen ağaçları da satacak olması dikkat çekici. Yılda 10 bin ton cevher çıkarılacak maden ocağında, yine yılda 3 bin 500 ton pasa açığa çıkacak. Çıkan maden atığı ÇED sınırları içerisinde adeta çöle dönüştürülecek olan bölgede depolanacak.



Bu yazı 4079 defa okunmuştur.

FACEBOOK YORUM
Yorum

YAZARIN DİĞER YAZILARI

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
Henüz anket oluşturulmamış.
nöbetçi eczaneler
HABER ARA
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI